Vyöjärjestelmä

Suomessa krav magassa on käytössä sekä vyö että tasojärjestelmiä riippuen seuran tyylisuunnasta. Tasojärjestelmissä kaksi tasoa vastaa pääsääntöisesti yhtä vyöarvoa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että vyö tai tasoarvo ei suorita itsepuolustusta vaan osaava henkilö tekee sen itse. Vyö- ja tasoarvot antavat pitkäkestoiselle harjoittelulle rytmiä ja välitavoitteita. 

Suomen Krav Maga Liiton suomalaisen tyylisuunnan vyökoevaatimukset.

Suomen Krav Maga liiton kansallinen vyökoejärjestelmä

Yleinen minimi aikamäärä aloittamisesta: 2 kk

Harjoitusmäärä edellisestä vyökokeesta: 20

 

Henkilö osaa lyödä (suorat lyönnit) ja potkia (polvipotku, etupotku) ja ymmärtää/auttavasti osaa (liikeradat ovat vähintään oikeansuuntaisia) listassa eriteltyjen tekniikoiden suorittamisen. Keskeinen arviointiperuste on, että puolustautuminen on tehokas ja tilanteesta pääsee irti/pois.

 

Lue lisää

Yleinen minimi aikamäärä aloittamisesta 6 kk

Harjoitusmäärä edellisestä vyökokeesta: 40

 

Henkilö osaa hämätä, lyödä, potkia ja tehokkaasti torjua vyövaatimusten mukaisissa tilanteissa. Keskeinen arviointiperuste on, että kehonhallinta ja suoritteet ovat liikeradoiltaan selkeitä ja teholtaan voimakkaita.

 

Lue lisää

Yleinen minimi aikamäärä aloittamisesta 18 kk

Harjoitusmäärä edellisestä vyökokeesta: 60

 

Henkilön hyökkäämistoiminta on tehokasta, suoraviivaista ja hän osaa yhdistää lyöntejä ja potkuja tehokkaiksi, yksinkertaisiksi yhdistelmiksi. Vastustajan harhauttaminen ja hämääminen ovat luonnollinen osa toimintaa. Puolustautumistekniikoissa keltaisen ja oranssin vyön tekniikat/puolustautumistilanteet ovat hyvin hallinnassa ja kaikki tekniikat ovat liikeradoiltaan selkeitä ja teholtaan voimakkaita.

 

Lue lisää

Yleinen minimi aikamäärä aloittamisesta 36 kk

Harjoitusmäärä edellisestä vyökokeesta: 100

 

Henkilö kykenee puolustautumaan tehokkaasti useampaa  hyökkääjää vastaan lähtötilanteissa pystystä. Vastustajien hämääminen ja harhauttaminen ovat luonnollinen osa toimintaa. Henkilö osaa jo hyvin puolustautua aseistautunutta hyökkääjää vastaan. Kaikki tekeminen on suoraviivaista ja tehokasta. Henkilö osaa jo kertoa ja näyttää käytännössä krav magan keskeisen filosofian: älä taistele vastustajasi säännöillä.

 

Lue lisää

Yleinen minimi aikamäärä aloittamisesta 48 kk

Harjoitusmäärä edellisestä vyökokeesta: 150

 

Aiempien vyöasteiden vaatimusten hallinta. Henkilö kykenee puolustautumaan tehokkaasti useampaa hyökkääjää vastaan lähtötilanteissa pystyssä, istualtaan ja osin maasta. Henkilö osaa jo hyvin puolustautua aseistautunutta hyökkääjää vastaan. Kaikki tekeminen on suoraviivaista ja tehokasta. Henkilö hallitsee käytännössä krav magan keskeisen filosofian: älä taistele vastustajasi säännöillä.

 

Lue lisää

Yleinen minimi aikamäärä aloittamisesta 60 kk

Harjoitusmäärä edellisestä vyökokeesta: 200

 

Suomalaisen Krav Magan mustavyö on itsepuolustus- ja väkivaltatilanteiden ammattilainen. Hän ymmärtää "konfliktinhallinnan" kokonaisuuden, vuorovaikutuksen, luontaisen reagoinnin merkityksen puolustautumisessa sekä itsepuolustukseen liittyvän lainsäädännön. Krav Maga filosofia ja asenne on luontainen osa henkilön elämää. Tekninen Tekeminen on terävää, suoraviivaista, päättäväistä ja tehokasta. Krav Magan mustavyö voidaan heittää tilanteeseen kuin tilanteeseen ja syntyy toimintaa.

 

MUSTAN VYÖN ASTEET 2-5

Suomessa Krav Magan mustan vyön tasot 2-5 myönnetään dokumentissa olevin perustein. Vyön myöntämistä voi esittää henkilön oma seura tai kaksi SKML mustaa vyötä yhdessä. Vyön myöntää liiton hallitus tai sen asettama
vyökoelautakunta.

 

VYÖASTEET DAN 6-8, Vyön väri on puna-valkoinen

 

Lue lisää

Lasten ja nuorten järjestelmä löytyy linkistä

Yleistä vyökokeista

Suomen Krav Maga Liiton kansallisen tyylisuunnan mukainen vyöjärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden tavoitteelliseen harjoitteluun ja itsensä kehittämiseen. Vyökoejärjestelmässä korostuvat niin krav magan yleisten periaatteiden ja fyysisen itsepuolustuksen toteuttaminen kuin itsepuolustukseen kuuluvan psykologian ja lainopillisen puolen hallinta.

Suomen Krav Maga Liiton jäsenseuroissa harjoitetaan myös muiden krav maga tyylisuuntien mukaisia taso-/vyöjärjestelmiä. Näiden tarkemmat ohjeet löydät tyylisuuntien omilta sivuilta/ seurastasi.

Vyökokeet antavat jokaiselle mahdollisuuden seurata järjestelmällisesti oman osaamisensa kehittymistä. Vyökokeista saa palautteen ja ohjauksen siihen, miten suunnata omaa harjoitteluaan, mihin kiinnittää huomiota ja myös siitä, mitkä osa-alueet ovat hyvällä tasolla. HUOM! Kenenkään ei ole pakko osallistua vyökokeisiin, harjoittelu on tärkeintä!

Vyökokeissa käytettävät asusteet

Vyökoeasusteena 1.1.2018 alkaen on Suomen Krav Maga Liiton virallinen harjoituspuku, johon kuuluu liiton tunnuksilla oleva sininen harjoitustakki, liiton tunnuksilla olevat mustat housut ja edellinen suoritettu vyö. Sekä takissa että housuissa saa olla myös oman seuran virallinen tunnus. Keltaisen vyön voi suorittaa myös muussa asussa kuin virallisessa harjoituspuvussa.

Vyökoelupa ja kokeiden hinta

Edellytykset vyökokeisiin osallistumiselle

 1. Harjoittelijan tulee saada lupa seuran ohjaajalta. Lupa on kirjallinen ja se tulee olla mukana tasokokeissa tai toimitettuna tasokokeen vastaanottajalle. Tulosta tästä vyökoelupa: skml vyökoelupa 2018
 2. Harjoittelijalla tulee olla Krav Maga passi. Passin voit hankkia omasta seurastasi. Passin hinta on 25€.
 3. Harjoittelijalla voimassa oleva Suomen Krav Maga Liiton lisenssi sekä krav maga harjoittelun kattava vakuutusturva. Lisenssi sekä lisenssi+vakuutuksen voit hankkia kätevästi netistä suomisport.fi 

Kokeiden hintaan sisältyvät diplomi ja vyö

 • Keltainen, oranssi, vihreä vyö – 30€
 • Sininen ja ruskea vyö – 60€
 • Musta vyö – 100€

Kokeiden suorittaminen

Suomen Krav Maga Liiton kansallisen tyylisuunnan mukaiset vyökokeet suoritetaan erillisissä vyökoetapahtumissa, joita järjestetään seurojen toimesta ja/tai SKML:n leirien ja valmentajakoulutusten yhteydessä. Vyöarvot keltainen, oranssi, vihreä voidaan suorittaa omassa seurassa. Sininen, ruskea ja musta vyö suoritetaan SKML:n leirien tai valmentajakoulutusten yhteydessä.

Osallistuakseen vyökokeisiin harjoittelijan tulee saada lupa oman seuran ohjaajalta. Lupa on kirjallinen ja se tulee olla mukana vyökokeissa tai toimitettuna vyökokeen vastaanottajalle.

Osallistuakseen vyökokeeseen harjoittelijalla tulee olla Krav Maga passi. Passin hinta on 25€ ja sen voi hankkia omasta seurasta tai vyökokeen järjestäjältä.

Osallistuakseen vyökokeeseen, suorittajalla tulee olla voimassa oleva krav maga lisenssi ja krav maga harjoittelun kattava vakuutus.

Aikaväli/harjoitusmäärä edellisestä kokeesta:

 • keltaisesta oranssiin 5kk/50 harjoitusta,
 • oranssista vihreään 80 harjoitusta/8kk,
 • vihreästä siniseen 100 harjoitusta/12kk,
 • sinisestä ruskeaan 100 harjoitusta/12kk,
 • ruskeasta mustaan 150 harjoitusta/18kk.

Vaadittava osaaminen

Kansalliset vyökoevaatimukset löytyvät Suomen Krav Maga Liiton sivuilta erillisinä dokumentteina. 

Kokeen uusiminen

Vyökoe on hyväksytty tai hylätty, vyökokeen pitäjä antaa palautteen. Hylätyn vyökokeen uusinnasta peritään myös maksu. Hylätty vyökoe uusitaan kokonaisuudessaan seuraavassa vyökoetilaisuudessa.

Vyökokeiden vastaanotto

Suomen Krav Maga Liiton mustavyöt ottavat seuroissa vastaan vyöarvot keltainen, oranssi, vihreä. Vyöarvot sininen, ruskea, musta suoritetaan liiton kansallisilla leireillä.