Krav maga finland

Suomen kansallinen tyylisuunta syntyi vuonna 2014-2015, kun Suomen Krav Maga liitto kehitti Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella lasten ja nuorten kansallisen vyökoejärjestelmän. Tähän saakka krav maga oli ollut lähinnä aikuisille tarjolla ollut, ”K-18”, laji. Lasten ja nuorten vyökoejärjestelmästä luonnollisena jatkona oli vuonna 2016 käyttöön otettu aikuisten vyökoejärjestelmä.

Tarve kansalliselle tyylisuunnalle havaittiin myös, koska kansainvälisten tyylisuuntien käyttöönottamiseen liittyvät koulutukset ja lisenssit ovat melko arvokkaita yksittäisen urheiluseuran näkökulmasta. Kansallinen tyylisuunta tarjoaa urheiluseuroilla helpon ja yksinkertaisen tavan ottaa krav maga lajitarjontaansa. Valmentajakoulutuksessa kansallinen tyylisuunta tukeutuu Suomen Krav Maga Liiton valmentaja- ja ohjaajakoulutus I-III tason koulutusohjelmiin.

Tyylisuunnan pääperiaatteet

Suomalainen tapa harjoitella krav magaa on aina ollut hyvin suoraviivainen. Se on aina sopeutunut käyttäjälleen ilman, että on ryhdytty pakottamaan jokaista samaan muottiin. Keskeisinä periaatteina ovat olleet krav magan dna:ssa olevat:” Samankaltainen hyökkäys, samankaltainen ratkaisu”ja ”Toimi niin aikaisin kuin mahdollista, niin tehokkaasti kuin mahdollista”. Nämä seikat ovat tyylisuunnan keskiössä.

Krav Maga on ollut Suomessa yli 20 vuotta ja yhteiskunnassamme on tapahtunut suuria muutoksia. Yksi merkittävä asia itsepuolustuksessa on lainmukaisuus. Tämän mukaan tuominen harjoitteluun on erittäin vaativa osio ja asettaa ison haasteen valmentajien ja ohjaajien osaamiselle. Mutta se on myös tekninen kysymys.

Jos fyysistä itsepuolustustilannetta ei ole kyetty välttämään, fyysinen puolustautuminen tulee lopettaa, kun oikeudeton hyökkäys on päättynyt. Tämän vuoksi harjoittelussa korostetaan entistä enemmän tilanteen kontrollointia ja oman toiminnan kontrolloimista.